LIBO
 

Digital depository LIBO at O.Olzycz Library of Zhytomyr >
1. Електронні ресурси за галузями знань >
Художня література >

Художня література місцевих авторів : [55]

Главная страница коллекции

 
 
или просмотреть 
Подпишитесь на эту коллекцию, чтобы ежедневно получать уведомления по электронной почте о новых добавлениях
View Statistics

"Фламінго"— Іще не стала поезія Сергія Юхимчука долею та спасінням, іще не взяла гору висповідальність, але вже навіть шукання високих цінностей людського духу, намагання філософськи наситити слово, смілива спроба поєднати чутливість душі з гуманістичними передумами віку - дають право засвідчити його як поета.

"Проклятого віку струна"— У книжці подано розповідь про репресованих поетів-житомирян Клима Поліщука та Якова Савченка, а також про довгий час замовчувану письменницю Людмилу Волошку. Окрім того, друкуються великі добірки віршів цих авторів, частина з яких лишалась досі невідомою.

"Пісенька-і-кара"— Твори О. Смика відзначаються широтою мистецької палітри, багатогранністю вияву - від філософізму до іронії, гротеску, від побутового реалізму до мови метафор, символів.

"Іпостасі"— Це п’ята прозова книга Григорія Цимбалюка, в якій, можливо, найяскравіше проявився неповторний стиль автора. Збірник з присвятою «Світлої пам’яті Євгена Концевича» складається зі щоденників, роздумів про життя, спогадів про спілкування з відомими людьми нашого краю, наприклад, письменником, філософом Юрком Гудзем, автором-початківцем Марією Сівохою, найвищою людиною в світі Леонідом Стадником, оцінки історичного минулого з погляду сьогодення.

"Замах на генсека"— Студент Роман Ковальчук несподівано потрапляє у "сферу оперативного інтересу" КДБ. Проти нього фабрикується справа, влаштовуються провокації. Тільки випадок допомагає йому викарабкатися з лещат кегебістів. Про все це читач дізнається з повісті "Замах на генсека". Герої твору "Вбивство на зупинці" - молоді люди, що належать до різних суспільних прошарків: студенти, учні ПТУ, "вуличниці", офіціантка. Життя в сучасному місті на кожного з них накладає певний, досить часто негативний відбиток, всі вони так чи інакше стають жертвами "законів підворіття". У повісті "Акція" автор змальовує ницість та зубожіння "сильних світу" - містечкових князьків, апаратників, кар'єристів. В центрі повісті "Отаманша" - ватажок селян-повстанців Маруся Соколовська. Дія твору розгортається на тлі громадянської війни у найтрагічніший для українського народу час, коли більшовики зброєю задушили УНР і на багнетах принесли на Україну "пролетарську революцію".

"BANALE"— Збірка поезій В. Врублевського "BANALE" має інтимно-ліричний і дещо саркастичний характер. Банально про зовсім не банальні речі і події, послуговуючись яскравими метафорами, порівняннями і збурюючи уяву читача.

"Тріщини"— Збірку складають різнопланові і різножанрові оповідання та новели, друковані до цього у літературній періодиці, збірниках, альманахах, у яких, за словами М. Колесникова, "автор уміє підмічати в житті дуже характерні явища, вихоплювати з його глибини живі картини, класти їх умілою рукою у полотно". Уміщеним у книжці творам насамперед притаманні стилістичні експеременти, "жива гра" зі словом, несподівані сюжетні колізії.

"Свято останньої ночі"— Це збірка квазі-ліричних та квазі-модернових віршів, почасти така собі замаскована, глибоко прихована пародія на вихолощеність "експерементаторських потуг" в сучасній поезії, і не лише українській.

"Сім історій"— Збірка, до якої увійшли чи не найхарактерніші зразки української новаторської прози кінця 80-х - початку 90-х рр. минулого століття: інтимно-лірична новела ("Скибка місяця у вікні навпроти"), іронічно-еротичні оповідання (як-от "Фатальний кінець кохання Олдріджа" чи "Як я став імпотентом"), еротично-саркастичні твори ("Текля з Марією та ще хтось третій", "Пригоди лейтенанта Соловейчика" тощо).

 

Всі права захищено © 2013 ЖОУНБ ім. О. Ольжича